İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği

Okullarda iş güvenliği, işyerleri gibi okullarda da uygulanması gereken ve yönetmelik ile zorunlu hale gelen prosedürleri içermektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işyerleri gibi okullarında uyması gereken iş güvenliği ile ilgili konular bulunmaktadır. Okul ortamında doğabilecek olası risklerin oluşmaması için öncesinde risk değerlendirme yapılması tüm okullarda şarttır. Acil durum eylem planı, korunma, tahliye gibi durumlarda öğrencilerin nasıl davranması gerektiği ile ilgili çeşitli eğitimlerin verilmesi de ayrıca önemlidir. İş güvenliği uzmanı belirleyeceği zamanlarda okulda yangın tatbikat yaptırarak uygulamalı şekilde okul içinde bilinçlendirme sağlamalıdır. İşyeri hekimi, öğrenciler, öğretmenler olmak üzere okul içinde olası sağlık durumlarını kontrol etmekle ayrıca, okul hizmet yetkililerinin (yemekhane çalışanları) hijyen ve sağlık kontrollerinden sorumludur. Okul içinde acil durum sırasında acil durum eylem planı gözeterek, ekiplerin kurulması ve bu ekiplere yangın eğitimi, ilk yardım eğitimi gibi temel eğitimlerin verilerek sorumluluk üstlenmesi sağlanmalıdır.

Bu konudaki en büyük ihmal gösterilen konu okul tamirat ve bakımı, alt işverenlerden sağlanan yemek, servis, kantin gibi konularda okul yönetiminin gerekli kontrol ve denetimleri bilgileri olmaması sebebi ile yapmamasıdır. Ancak bu konu çok önemli olup oluşacak olan herhangi bir iş kazasında okul yönetimi ve okul aile birliği sorumlu tutulabilmektedir. Tüm okul yöneticilerinin bu konuya özel önem göstermesi ve önlem alması şarttır. Bir okul müdürü çatı tamiratı yapan kişinin çatıdan düşerek iş kazası sonucu ölmesi sebebiyle sorumlu tutulacaktır. Yemekleri hazırlayan kişinin veya güvenlik görevlisinin bu konuda gerekli evraklarının olmaması sebebi ile öğrencilerin başına geleceklerden sorumlu tutulabileceklerdir.

24.11.2018 1670

Okullarda İş Güvenliği Yönetmeliği

Eğitim veren kurumlar özellikle kalabalık alanları oluşturduğu için hem okul içi hem de okul dışı bir çok risk faktörü ile karşı karşıya kalabilmektedir.  Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre 50 kişiden fazla öğretmen ve personelin görev alacağı okullarda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görev almak zorundadır. Okulun mimari yapısına bağlı olarak risk değerlendirmesinin yapılması da şarttır. Acil çıkış kapılarının ve acil çıkış levhalarının hazırlanması, kontrol listelerinin yapılması en önemli görev ve sorumluluklardandır. Yangın tedbirleri, okul elektrik tesisatı, ortak kullanım alanlarından olan tuvaletlerin kullanım koşulları gibi birçok durum tek tek ele alınmalı, uygunsuzluk halinde uygun hale getirilmelidir. İş güvenliği uzmanı ve okul içi yönetiminin sürekli iletişim halinde olarak olası durumlardan anında haberdar olunması da oldukça önemlidir.

Okulumuzda yaptığımız iş sağlığı ve güvenlik önlemlerinden bazıları:

26-11-201826-11-201826-11-201826-11-201826-11-201826-11-201826-11-2018
26-11-2018