Zeka Ve Hayal Gücü

Zeka Ve Hayal Gücü

Zeka ve Hayal Gücü 

 

Zekâ oyunlarının herhangi bir bilgiye dayalı olmadan; öğrencilerde hızlı, pratik stratejiler geliştirmesini sağladığını, aile içi etkileşimin artmasında olumlu etkisinin olduğunu ve öğrencilerin öz güven, iletişim, paylaşma ve el-göz koordinasyonu gibi becerilerini geliştirdiğini ifade eden okulumuz Matematik Öğretmeni Kader AYDIN ile öğrencileri bugün okulumuzun Zeka Oyunları Atölyesindeydi. 

30.11.2023 164

 

 

 

Çocuklarda ilköğretim aşamasında, beyin gelişimlerinin en yoğun gerçekleştiği dönemdir. Yaşamın bu ilk altı yılını kapsayan süreçte beyin gelişimi onun aynı zamanda dil, motor, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimi için güçlü bir zemin hazırlar. Bu zemini daha da güçlü kılmak için zeka oyunlarından destek alabilirsiniz…

 

 

Zeka oyunları çocukların hem zihinsel hem de kişilik gelişimlerinde oldukça etkilidir ve onların karar verme yetilerini geliştirmelerini sağlar.

 

Akıl ve zeka oyunlarının faydaları nelerdir?

Akıl ve zeka oyunlarının çocukların zihinsel gelişimleri üzerinde kanıtlanmış çokça yararı bulunuyor. Zeka oyunlarını yararlarına kısaca değinecek olursak;

  • Hızlı düşünebilme ve doğru karar verme fonksiyonlarını geliştirir,
  • Eleştirel düşünebilmesini sağlar,
  • Problem çözme yetisini güçlendirir,
  • Neden – sonuç ilişkisi kurabilmesini etkiler,
  • Planlı ve programlı hareket etmesine destek olur,
  • Motivasyon ve konsantrasyon kazandırır,
  • Zihnini açık ve canlı tutar
  • Hafızasını güçlendirir.

5-6 yaş akıl ve zeka oyunları

Çocuğunuzun akıl ve zeka oyunu oynamasını sağlarken onun yaş grubuna uygun bir oyun seçmek de oldukça önemli. 5-6 yaş grubunun keyifle oynamak isteyeceği akıl ve zeka oyunlarından söz edelim.

Kelime avı oyunu

Çocuğunuza örneğin ‘P’ ve ‘E’ harflerinin birleşiminden oluşan ‘PE’ sesini verin. Sonra birkaç dakikalık süre belirleyin ve bu süre içinde ‘PE’ sesiyle başlayan kelime bulması için yönlendirin. Hatta bu oyun birkaç çocukla birlikte oynanarak daha eğlenceli bir hale getirilebilir.

Tangram

7 adet farklı geometrik parçadan oluşan tangramın amacı farklı parçaları bir araya getirerek bunlardan geometrik şekiller, hayvan figürleri, nesne ya da harf gibi formlar oluşturmak.

Rübik küp

6 farklı renkten oluşan rübik küplerindeki amaç aynı renkte olan küpleri aynı sırada dizmek. Özelikle 5 yaş ve üzeri için önerilen rübik küp, bu yaş grubu için oldukça geliştirici etkilere sahip. Oyunu daha keyifli hale getirmek için zaman tutmanızı önerebiliriz. Ne kadar sürede bitirdiğini not alabilir, sonraki oyunlarında bu süreyi kısaltması için ona motivasyon sağlayabilirsiniz. Bu oyun sayesinde miniğinizin karar verme mekanizması gelişir ve el-göz koordinasyonunun güçlenmesine destek olur.

Yapbozlar

Bir diğer ismi ile puzzle’lar, küçük parçaları birleştirerek bir bütün oluşturmadır. Yapboz parçalarını birleştirirken çocuklar odaklanır. Dikkat eksikliğini giderir, düşünme ve problem çözme yeteneğine katkı sağlar ve görsel hafızasını geliştirir.

Zeka geliştirici oyunlar ve atölyeler hakkında

Çocukların zekaları diğer birçok etmenle birlikte oyunlar sayesinde de gelişir. ‘Zeka Oyunları’ atölyesinde katılımcı öğrencielr ile birlikte akıl ve zeka oyunları seviye seviye öğrenilir. Farklı yaş gruplarına göre düzenlenen bu ders ile çocuklar planlı hareket etme becerisi kazanacak, konsantrasyonlarını yükseltecek, sistemli düşünme alışkanlığı kazanacak ve yeni yetenekler edinecekler.

 

Kaynak: Md. Yrd. Veysel Can