Yağmur Damlalarında Kültür ve Sanat Gezisi

Yağmur Damlalarında Kültür ve Sanat Gezisi

Her insan yağmur damlası gibidir. Kimisi çamura, kimisi gül yaprağına düşer. Bizler de kültür ve sanat gezisi için yola düştük ve düştüğümüz bu yolda unutulmaz anılar biriktirdik. Geziye çıkan yağmuru umursamaz dedik. Evet hava yağmurluydu ve bizler yağmurda ıslanmak güzeldir dedik. 

29.11.2023 231

İlk durağımız "Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli" olarak kendini gösteren Miniatürk oldu. 

 

Miniatürk ülkemiz genelinde var olan tarihi eserlerin bilinirlik durumuna ve dönemine göre yer aldığı bir konumdadır. İçerisinde 122 mimari eser yer almakta olup, bu minyatürler 1/5 oranında da küçültülmüştür. Aynı zamanda da Miniatürk içerisinde bulunan tüm eserlerin yanında sesli rehberlik hizmetleri de dikkat çekmektedir. Bu sistem dahilinde 9 farklı dilde bilgi alabilmek de mümkün olmaktadır. Anadolu genelinde kökeni 3000 yıl öncesine kadar uzanan eserleri burada görebilmek de muhtemel olabiliyor. 

 

İkinci durağımız İstanbul’un kültür sanat hayatına yeni katılan Artİstanbul Feshane. 

 

Geçmişte kömürün enerjisinin elektriğe, emek ve beden gücünün metaya çevrildiği bir çoğaltım merkezi olan Feshane şimdi Haliç kıyısında, suya ve toprağa yakın, yatay, çoğalabilir, kapsayıcı yapısıyla, kentin geleneklerini ve hayallerini birbirine bağlayan bir kültür sanat mekânı olarak yeni hayatına başladı.

 

Osmanlı’nın ilk sanayi yapılarından olan Feshane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras’ın yürüttüğü titiz restorasyon sürecinin sonunda kente kazandırıldı. İstanbul’un kültür sanat hayatına katılan en önemli mekânlardan biri olan Artİstanbul Feshane, içerisinde yer alan Naile Akıncı Kütüphanesi’yle bir bilgi merkezi görevi de üstleniyor.

 

22 Haziran 2023’te açılan Artİstanbul Feshane, İstanbul Sanat Meclisi’nin düzenlediği, 19 küratör ve 300 sanatçının katıldığı Ortadan Başlamak adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Farklı tekniklerden ve dönemlerden 400’den fazla eserin yer aldığı, çeşitli etkinliklerle zenginleşecek sergi Haliç kıyısında yer alan Feshane’nin açık ve kapalı alanlarına yayılıyor. 

29-11-2023

 

    Gezimiz yağmurla buluşup yemyeşil tonlarını sergileyen Bakırköy Botanik Bahçesinde Öğle Yemeği ile son buldu. 

 

Bulutlar yağmurlar yağmazsa; yerküre ve bizler ıslanmazsak bunca yeşillik nasıl yaşar derken;  yağmur çamur demeden gezilerimize kültürel etkinliklerimize önümüzdeki günlerde de devam etme sözü veriyoruz. Sürpriz gezilerimizi yakın zamanda sizlere duyuracağız. Takipte kalınız. 

Kaynak: Md. Yrd. Veysel Can